Fredagsgolfen

Fredagskvällarna på Gräppås GK domineras av våra juniorer. Fredagsgolfen startar i början av Maj och vi kör fram till början av Juli med undantag av midsommar. Sedan tar vi ett sommaruppehåll fram till Augusti då vi börjar igen och kör fram till finalen i slutet av augusti. För aktuella datum se Gräppås Juniorkalender. Under fredagsgolfen ges juniorerna möjlighet att praktisera sina golffärdigheter och träffa kompisar. Alla kan vara med oberoende om man är i med i golfkul eller är elitjunior. Anmälan kan göras på golf.se eller via receptionen. Startavgiften är 40kr för samtliga klasser utom Äventyrsklass där avgiften är 20kr. Avgiften betalas (swish eller kontant) på plats i tävlingsboden före start.

De juniorer som är i början av sin golfkarriär och som kanske inte riktigt känner sig redo att gå ut och spela på lilla banan är välkomna att anmäla sig till den nya Äventyrsklassen. I denna klass är det ingen tävling mellan spelare utan här handlar det om att öva på de olika momenten som juniorerna normalt tränar på under golfkul eller juniorträningen. Momenten inkluderar att junioren spelar tre hål på Äventyrsbanan och gör sedan ett antal putt och chip övningar. De olika övningarna kan med fördel göras mer än en gång, men mellan varven lämnar man in sitt ”score kort” och får då ett nytt om man vill gå ett till varv. Juniorerna i denna klass belönas med en deltagarmedalj.

De juniorer som är redo för nästa steg anmäler sig till ET99-klassen. I denna klass krävs inget handicap för att delta, men deltagarna måste ha en förälder med sig på banan. Föräldern stöttar och hjälper till med speltempo, enklare regler på golfbanan och ansvarar för att föra score. I ET99-klassen spelar man till en början från orange tee (75m) på lilla banan. Varje hål spelas som par 3 och målet är att klara av att spela nio hål på 50 slag eller mindre. Lyckas man med detta och är redo för en större utmaning backar man till Tee 19 (gamla svart tee, 150m). Även här är alla hål par 3 och målet är att spela ett varv på lilla banan på 50 slag eller mindre. Uppnår man detta tre gånger samt går en regelkurs är man redo för grönt kort och junioren får 54 i handicap och kan flytta upp till C-klassen. I C-klassen spelar både pojkar och flickor från Tee 26 (gamla röd tee) på lilla banan. I dessa klasser spelar juniorerna tills att de har sänkt sig till hcp 36 varefter de flyttas till B-klassen för spel på stora banan. För att underlätta denna övergång från lilla till stora banan, spelar alla juniorer till en början från 45 tee på stora banan. Pojkar som sänker sig till 30.5 eller lägre backar till 51 tee. När junioren kommit ner till 18 i handicap flyttas den upp till A-klass. Här spelar flickor från 51 tee och pojkar från 56 tee.

I alla klasser följer vi golfreglerna, t ex luftslag räknas som slag, grundas klubban i bunker medför det två slags plikt, etc.

I A-, B- och C-klasserna delas ut priser till de juniorer som inbördes placerar sig på plats 1-3 i respektive klass. I ET99 (Ej Tävling) deltar man utan inbördes jämförelse och juniorens score presenteras inte heller i några resultatlistor. Fokus i ET99-klassen är på den egna prestationen och man jämför bara med sig själv. I ET99 klassen får man ett pris om man klarar att gå på under 50 slag.

Före start grillar vi och säljer hamburgare till en reducerad kostnad. Många föräldrar upplever en stress att efter jobbet både hinna laga mat och skjutsa sin junior till golfbanan. Passa därför istället på att vid ankomst till Gräppås beställa en hamburgare att äta medan ni värmer upp eller går ut till start, vilket förbättrar både koncentrations- och prestationsförmåga på banan.

De juniorer som deltar i C- och ET99-klasserna startar alla samtidigt fast från olika hål (shotgunstart) på lilla banan. Vi upplever att detta medför kortare väntetider och ger en ökad gemenskap. Innan start är det en samling vid klubbhuset kl 17:15 och därefter går samtliga ut till det hål där man skall börja spela ifrån. I A- och B-klasserna är det löpande start på stora bana från kl 17:00

I B-, C- och ET99-klasserna är spelformen slaggolf. I slaggolf är det maximala antal slag man behöver räkna till på varje hål, hålets par plus fem slag. Har man då inte fått i bollen i kopp tar man upp sin boll. I A-klassen är spelformen slagtävling och där finns ingen övre begränsning i antalet slag utan samtliga slag räknas tills bollen är i kopp.

I A-, B- och C-klasserna vinner den junior som har den bästa nettoscoren över niohål. Nettoscoren fås genom att dra av det antalet slag som junioren får enligt banans slope tabell för den tävlandes aktuella handicap, från det totala antalet slag man gjort över nio hål (bruttoscoren).

Även i år kommer vi att utse en Totalsegrare av Fredagsgolfen. Alla juniorerna som är med och tävlar i A-C-klasserna har chansen att vinna en pokal som denna. Bara genom att delta i en tävlingsklass får junioren ett deltagarpoäng. De fyra bäst placerade juniorerna i varje klass får dessutom placeringspoäng. En vinst ger totalt 6 poäng, en andraplats 4 poäng, tredjeplats 3 poäng och en fjärde plats 2 poäng. Vid få antal startande i en klass kan antalet placeringspoäng reduceras vid det tillfället. Alla tävlande har chans att ta hem pokalen oberoende om man byter klass under säsongen. Vid finalomgången i slutet av augusti kommer årets ”Totalsegrare av Fredagsgolfen” att koras. Missa inte chansen att vara med från start och börja samla dina poäng, kanske är det du som är årets vinnare !!