Ordförandebrev november 2019

Louisa Carlbom är en av våra många juniorer som har visat goda resultat och därmed stärker Gräppås´ position på golfkartan. Louisa toppade med att vinna Annika Trophy och blev även utsedd till Årets flickjunior i Göteborgs Golfdistrikt. Stort grattis!

Över 400 juniorer tränar och spelar golf på Gräppås. Vi ligger förmodligen på topp fem i Sverige avseende antal juniormedlemmar. Ja, alla tränar och spelar inte lika intensivt som Louisa men ca 160 juniorer deltar i organiserad träning. Jag menar att det framförallt är två faktorer som är viktiga för vår framgång att attrahera många juniorer; kompetenta tränare - Anders, Marcus och Anna B - och vår tillåtande atmosfär. Jag har också noterat att Louisa framhåller tränarnas och träningens betydelse för sin framgång. Förhoppningsvis känner sig alla juniorer, och deras föräldrar, sedda och välkomna.

Antalet registrerade golfrundor på 18-hålsbanan har varit fler i år än under 2018. Eftersom vi tillämpar bollränna på 9-hålsbanan kan vi inte där veta skillnaden mot föregående år men vår känsla är att antalet golfare som väljer ”niohålarn” ökar. Vid samtal med medlemmar och gäster har jag med både glädje och stolthet noterat många superlativer över banornas skick… och det har rullat lätt på greenerna i år. Våra medarbetare på banan har verkligen varit på tå under hela säsongen!

Varje år får vi medlemmar möjligheten att delta i en medlemsundersökning om vad vi tycker om saker och ting på golfklubben. Våra gäster erbjuds också att ge sin syn på hur man har upplevt besöket på Gräppås. Nästan var tredje medlem och var femte gäst har deltagit i respektive undersökning. En mycket hög deltagarandel. Resultatet är enastående gott. På samtliga områden är våra poäng/värden över både distrikt- och sverigesnitt. Det som sticker ut mest är Gräppås gårdscafé och kiosken som båda gör en remarkabel upphämtning. Jonas Wahlström och Jonathan White har bjudit oss på gott och närande samt även visat vad ett varmt värdskap betyder för trivseln och upplevelsen för hela besöket på Gräppås. Jag hörde någon säga att ”när caféet och kiosken fungerar så bra som i år blir även bunkersanden enkel att tas med”! Stort tack till Jonas och Jonathan!

Högst rankingpoäng når tränarna och det gäller inte bara i år utan år efter år! Både tränarna och våra träningsområden inspirerar till ökad träning och vi kan välja ur en bukett med olika träningsupplägg. Även banan får gott betyg. Vi gör några förbättringar varje år och det som har märkts mest tycker jag är asfalteringen från klubbhusområdet fram till tvåans tee och toaletten vid hål 12/13. Två investeringar som inte direkt påverkar golfspelet men bra infrastruktur betyder också något.

Ofta får jag höra av personer som har varit gäster hos oss ”att det är alltid så trevligt att komma till Gräppås”. Bemötandet får också, år efter år, höga värdepoäng i gäst- och medlemsundersökningen. Bemötandet i reception, på parkeringen och ute på banorna. Våra medarbetare är alla väldigt professionella och vi medlemmar möter varandra och våra gäster på ett respektfullt och trivsamt sätt. Detta är viktiga saker och det är summan av hur vi bemöter varandra som skapar den goda atmosfär som vi har på vår klubb och som vi skall värna!

Golfsäsongen är oåterkalleligen över för i år, ja, ett gäng tappra vintergolfare fortsätter oförtrutet, men de flesta av oss har ställt undan klubborna. Torsdagsgänget gör nu entré på banan, krattar löv, röjer ris, plockar bollar, kort sagt hjälper till med lite av varje. Alla är välkomna att delta, torsdagar 9-12.30, härlig gemenskap, 11-kaffe och enkel lunch ingår. Om så där fyra månader börjar det spira i markerna och fåglarna välkomnar oss med sin sång tillbaka ut på banan. Under tiden kan vi gå i vinterträning och om vädret medger blir det skidåkning på banan – dock aldrig över greener och greenområden!

För egen del har jag en trevlig hög med olästa böcker. Senaste boken jag läste var Skärmhjärnan av Anders Hansen. Rekommenderas! Han har ju haft en serie TV-program med ungefär samma innehåll som i boken. Han slår fast att motion är viktig även för hjärnan. Så när vi går en golfrunda är det inte bara konditionen som förbättras, vi blir smartare också!

Jag hoppas att många har möjlighet att närvara vid höstmötet den 27 november i Onsala församlingshem.

Olav Magnusson

Gräppås Golfklubb